Voetschimmel of nagelschimmel? Gebruik onze tips!

Voetschimmel of nagelschimmel? Gebruik onze tips!

Heb jij of denk jij dat je een schimmelnagel hebt? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat ruim tweederde van de Nederlanders wel eens last heeft van schimmelnagel.

Dit is dus niks om je voor te schamen. De meeste schimmelnagels zijn redelijk onschuldig en veel mensen hebben dan ook niet echt klachten. Ze weten vaak niet eens dat zij een schimmelnagel hebben.

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. Een schimmel is heel normaal en iedereen heeft het. Schimmels zijn dus helemaal niet erg.

Echter het gaat pas mis wanneer de schimmel de huid of nagel binnendringt. Dan ontstaat er een infectie. Voorkom of genees schimmelnagels met de tips uit dit blog.

Hoe herken je een schimmelnagel?

 • Bij schimmelnagels worden nagelranden witgeel, groen of bruin.
 • Verkleuring verplaatst zich steeds verder richting de nagelriem.
 • Verkleuring begint streepvormig tot de gehele nagel is verkleurd.
 • De nagels worden dik en brokkelig.
 • De nagel kan omhoogkomen.
 • De nagel kan uiteindelijk makkelijk afbreken of loslaten.

Wat is voetschimmel?

Een voetschimmel is een schimmelinfectie aan de voet. In tegenstelling tot kalknagel of schimmelnagel beperkt deze infectie zich dus niet tot de nagels, maar tot de hele voet. De meest voorkomende vorm van voetschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Dit is niet een gepaste benaming, aangezien het niet om eczeem, maar om schimmel gaat.

Hoe herken je voetschimmel?

 • Voeten kunnen schilferen.
 • Roodheid
 • Jeukende blaasjes

Let op! Aangezien zowel voetschimmel als nagelschimmel wordt veroorzaakt door schimmels, kan het een overgaan in het andere. Wanneer je een kalknagel dus onbehandeld laat kan dit eventueel overgaan in een voetschimmel.

Tips voetschimmel en schimmelnagels behandelen

Omdat voorkomen beter is dan genezen, beginnen wij onze tips met het voorkomen en geven we daarna tips over het genezen of het onderhouden van de nagels na een schimmelnagel.

Als je twijfelt of je hebt pijnlijke klachten, ga dan altijd even langs een pedicure. Een pedicure herkent een kalknagel direct en zij kunnen u goed adviseren! Wat je in ieder geval al zelf kan doen:

Tip 1: Droog tussen je tenen en gebruik niet te veel zeep

In onze blogs beginnen wij altijd met de basisverzorging. Een goed begin is het halve werk! Dit zijn vaak kleine dingen die op lange termijn een groot verschil maken.

Het is belangrijk om het de schimmels moeilijk te maken om te groeien. Hoe doe je dit?

 • Droog de huid dus na het douchen of zwemmen goed af, ook tussen de tenen. Dat laatste wordt toch (te) vaak vergeten.
 • Draag droge, wollen of katoenen sokken en was je voeten niet te vaak met zeep. Zeep spoelt het beschermende vetlaagje op de huid weg.
 • Draag in openbare douchelokalen en zwembaden slippers, schimmel is namelijk overdraagbaar.

Tip 2: Gebruik een S-stopper

Een verdikking kun je zelf wegnemen door de nagel met een vijl of puimsteen bij te werken. Als dat lastig gaat, kan een pedicure voor jou de verdikking wegfrezen.

Let op: door alleen de nagel te vijlen verdwijnt de schimmel niet.

Het verbergen van schimmelnagel onder een mooi laagje nagellak lost het probleem alleen voor het oog op. Maar dit verhelpt het probleem niet. Om de schimmel te bestrijden en de nagel weer gezond te maken heb je middelen nodig. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar en makkelijk thuis toe te passen.

De volgende producten kan je gebruiken bij de verzorging van huid- en/of schimmelnagel. Gebruik deze producten minimaal 2 maal daags. Ook na verbetering van de nagel en/of de huid dien je de verzorging nog 14 dagen voort te zetten.                                            

S-stopper voetschimmel crème

Deze voetschimmel crème bevat een combinatie van etherische oliën, waaronder lavendel rozemarijn. De crème is uitermate geschikt voor de behandeling van een aangetaste huid met bijvoorbeeld zwemmerseczeem of schimmelnagel.

S-stopper tinctuur

Sterke tinctuur met o.a. tea tree. Voor gebruik dien je het flesje even te schudden. Daarna kun je met het bijgevoegde doseringskwastje de nagels, nagelomgeving en tussen de tenen de tinctuur aanbrengen.

S-stopper Arganolie

De arganolie tinctuur heeft dezelfde soort werking als onze normale s-stopper. Echter door gebruik te maken van arganolie is deze tinctuur wat milder en zal door de vele antioxidanten de huid minder belast worden. Dat maakt dit product bij uitstek geschikt voor de behandeling van schimmelnagels bij een risicovoet of een kindervoet.

Antibacteriële Manuka gel

Deze speciale gel met de toevoeging van ureum en Royal Jelly (honing) is pijnstillend, antiallergisch, antiviraal, schimmeldodend en heeft een brede antibacteriële werking. Door de toevoeging van ureum en Royal Jelly beschikt de crème tevens over een pH-regelend, dringt gemakkelijk in de opperhuid en staat een optimale hydratatie toe.

Tevens is deze gel geschikt voor de verzorging van acne.

Voetschimmel olie S-stopper Antibacteriële Manuka

Dit is een natuurlijke antioxidant, verbetert de regeneratie van de huid en is een effectieve vochtregulator. De voetschimmel olie Manuka stimuleert het herstel van cellen en heeft een brede antibacteriële en schimmeldodende werking. Door de basis van rijstzemelolie trekt deze gemakkelijk in de huid en voelt niet vettig aan.

Tip 3: Voetschimmel spray

Voor een complete verzorging van voetschimmel is het belangrijk dat je ook de sokken en schoenen dagelijks inspuit met een s-stopper spray. Dit waarborgt een zo goed mogelijke conditie van andere delen van de voet of nagels. Vind je een spray niet fijn dan kun je in plaats daarvan ook een s-stopper voetpoeder gebruiken. Het poeder ondersteunt tevens de behandeling van transpirerende voeten.

De producten van Floop.nl bevatten uitsluitend natuurzuivere ingrediënten en lichaamseigen stoffen verpakt in milieuvriendelijke en herbruikbare verpakkingen. Bovendien zijn onze producten dierproefvrij en hypoallergeen. Dit maakt het uitermate geschikt voor mensen die allergie gevoelig zijn.